top of page
Foto van schrijverCarla de Ruiter

Help, wat is mijn purpose?

Bijgewerkt op: 20 dec. 2023


wat-is-mijn-purpose?
Weet jij jouw purpose al?

Tegenwoordig tel je bijna niet meer mee als je geen ‘purpose’ of levensmissie hebt. Wat is een purpose precies? Heeft iedereen er een en zo ja, hoe ontdek je die?


Wat is ‘purpose’?

'Purpose' verwijst naar het doel, de reden of de betekenis achter iets. Het heeft betrekking op de reden waarom iets bestaat, wordt gedaan of nagestreefd. 'Purpose' is een concept dat verband houdt met het vinden van betekenis en voldoening in het leven, werk, relaties en andere aspecten van het menselijk bestaan.

Op persoonlijk niveau kan 'purpose' verwijzen naar het begrijpen en nastreven van jouw levensdoel, passies en waarden. Het gaat erom te ontdekken wat jou inspireert, wat jouw leven zinvol maakt en wat jou voldoening geeft.


Impact van het werk

Op professioneel niveau kan 'purpose' verwijzen naar het begrijpen van de bredere impact van jouw werk en het gevoel hebben dat jouw bijdrage een positieve verandering teweegbrengt. Het gaat erom een diepere betekenis te vinden in wat je doet en te streven naar een hoger doel dan alleen financieel succes.

In bredere zin kan 'purpose' verwijzen naar het streven naar een betere wereld, het bijdragen aan het welzijn van anderen en het nastreven van duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid.


Het concept 'purpose' is subjectief en kan variëren van persoon tot persoon. Wat voor de een betekenisvol is, kan voor een ander misschien niet hetzelfde zijn. Het vinden van 'purpose' is een persoonlijke zoektocht die vaak gepaard gaat met zelfreflectie, introspectie en het stellen van doelen die in lijn zijn met jouw waarden en passies.


De term ‘purpose’ is hot

Sinds een aantal jaren komt het woord ‘purpose’ in organisaties steeds vaker voor. Het is ook daar belangrijk om een hoger doel te hebben dat nagestreeft kan worden, verwerkt in de missie van de organisatie. Vanaf het verschijnen van het boek ‘Reinventing Organizations van Laloux werd het steeds algemener om deze term te gebruiken. In organisaties verwijst het naar de missie van organisaties om meer van betekenis te zijn voor de maatschappij.


Managementgoeroe Simon Sinek heeft het vooral over de ‘Why’, het bestaansrecht van een organisatie. De Why leidt naar het waarom je iets wilt veranderen in de maatschappij en ‘maak dat vooral het belangrijkste, want dat trekt ook meer klanten’, is zijn devies. Maar niet alleen in organisaties is een purpose de toekomst, ook voor menig ondernemer is het helemaal ‘hot’ om een hoger doel of levensmissie te hebben. De term ‘purpose’ raakt daarmee steeds meer ingeburgerd.


Ik gebruik zelf graag de termen ‘maatschappelijke missie’ omdat het mooi aansluit bij de inhoud van wat ermee bedoeld wordt.


Heeft iedereen een purpose?

Vraag jij je ook weleens af waarom steeds meer mensen bezig zijn met het vinden van hun levensmissie?


Piramide van Maslow
Piramide van Maslow

Zelfrealisatie, boven in de top van deze piramide, verwijst naar het hoogste niveau van persoonlijke groei en ontwikkeling in de hiërarchie van behoeften van Abraham Maslow, ook bekend als de piramide van Maslow. Maslow stelde dat individuen bepaalde behoeften hebben die ze nastreven in een specifieke volgorde, waarbij elke behoefte moet worden vervuld voordat de volgende behoefte belangrijk wordt.


De piramide van Maslow bestaat uit vijf niveaus van behoeften: fysiologische behoeften, veiligheidsbehoeften, behoefte aan sociale relaties, behoefte aan waardering en erkenning, en uiteindelijk de behoefte aan zelfrealisatie.


Zelfrealisatie is het hoogste niveau van persoonlijke groei en verwijst naar het verwezenlijken van iemands volledige potentieel, het nastreven van persoonlijke doelen en het vinden van betekenis en voldoening in het leven. Het gaat om het ontwikkelen van unieke talenten, het volgen van passies en het bereiken van persoonlijke groei op intellectueel, creatief, spiritueel en emotioneel niveau.


Mensen die streven naar zelfrealisatie hebben vaak een sterk gevoel van autonomie, zelfbewustzijn en een diep gevoel van betrokkenheid bij hun eigen groei en persoonlijke ontwikkeling. Ze zijn bezig met het ontdekken van hun eigen waarden, het nastreven van hun eigen interesses en het vervullen van hun diepste verlangens.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle individuen zelfrealisatie bereiken. Maslow suggereerde dat zelfrealisatie slechts door een minderheid van mensen wordt bereikt, omdat het afhankelijk is van het vervullen van de onderliggende behoeften op de lagere niveaus van de piramide.

Kortom, zelfrealisatie verwijst naar het bereiken van iemands volledige potentieel en het ervaren van persoonlijke groei, betekenis en voldoening in het leven. Maar het is er dus alleen voor die mensen die voorzien zijn in hun andere onderliggende behoeften. Hoe meer een maatschappij inzet op het welzijn van haar bevolking hoe welvarender deze wordt. En dus ook hoe meer mensen naar een volgend niveau toe groeien.


Hoe ontdek je jouw purpose?

Je leest dit artikel waarschijnlijk omdat je met purpose bezig bent of jouw doelen in het leven wilt ontdekken. Hoe ontdek je wat er bij je past?

Het ontdekken van jouw 'purpose' kan een persoonlijke en diepgaande zoektocht zijn. Hier zijn enkele stappen en overwegingen die je kunt nemen om jouw 'purpose' te verkennen:


Zelfreflectie: Neem de tijd om na te denken over jouw interesses, passies, waarden en sterke punten. Wat motiveert jou? Wat vind je belangrijk in het leven? Wat zijn jouw natuurlijke talenten en vaardigheden? Door zelfreflectie kun je inzicht krijgen in wat jou energie geeft en wat jouw unieke bijdrage kan zijn.


Ervaring opdoen: Probeer nieuwe activiteiten, hobby's of werkgebieden uit. Door verschillende ervaringen op te doen, kun je ontdekken wat jou aanspreekt en waar je enthousiast over bent. Dit kan je helpen om jouw interesses en voorkeuren beter te begrijpen en te identificeren welke activiteiten een gevoel van betekenis en voldoening geven.


Leer van anderen: Bestudeer mensen die je bewondert of die inspirerend voor je zijn. Onderzoek hoe zij hun 'purpose' hebben gevonden en welke stappen zij hebben genomen om betekenisvol werk te creëren. Praat met anderen over hun eigen zoektocht naar 'purpose' en leer van hun ervaringen en inzichten.


Experimenteer en neem risico's: Wees bereid om nieuwe dingen uit te proberen en risico's te nemen. Soms is het nodig om uit je comfortzone te stappen om jouw 'purpose' te ontdekken. Wees niet bang om te falen of om van richting te veranderen. Elk experiment en elke ervaring biedt waardevolle lessen en inzichten.


Luister naar je intuïtie: Vertrouw op je innerlijke stem en intuïtie bij het nemen van beslissingen over jouw 'purpose'. Soms kan jouw intuïtie je leiden naar wat echt betekenisvol is voor jou.


Zoek begeleiding: Overweeg om hulp te zoeken bij een coach, mentor of counselor die gespecialiseerd is in het begeleiden van mensen bij het vinden van hun 'purpose'. Zij kunnen je helpen om dieper te graven, jouw sterke punten en passies te identificeren en stappen te zetten in de richting van jouw 'purpose'. Hierbij een suggestie.


Doe mee met de Challenge ‘Maak werk van je idealen’: In 10 online (video)lessen en online live sessies doorloop je de vragen waar je tegenaan loopt en kun je goed van start gaan met deze ontdekkingsreis. Ook is deze challenge geschikt als je al wel je purpose in kaart hebt gebracht en ondernemer bent met een missie, maar wel wat ondersteuning kunt gebruiken om meer impact te maken in de maatschappij. Aanmelden kan hier.


Onthoud dat het ontdekken van jouw 'purpose' een doorlopend proces is. Het kan veranderen en evolueren naarmate je groeit en nieuwe inzichten opdoet. Wees geduldig en geef jezelf de ruimte om te verkennen en te ontdekken wat echt betekenisvol is voor jou.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page