Wil jij graag het verschil maken met je werk of iets dat je goed kan? Ben jij zelf het instrument voor wat je in de wereld zet of wilt zetten? Ga je graag van de gebaande paden af? Dan ben je waarschijnlijk een pionier op je vakgebied en wil jij je graag onderscheiden met jouw kwaliteiten. Er zijn drie belangrijke inzichten die ik met je wil delen, zodat je anderen kunt inspireren:
1. Wees zelf het voorbeeld van hetgeen je in de wereld wilt zetten.
Het lijkt een open deur, maar in de praktijk blijkt dat het één van de grootste uitdagingen is die pioniers tegenkomen: Zelf toepassen wat je vertelt aan anderen. Echt dóen wat je zegt. Je bent pas geloofwaardig als je iets zelf hebt ondergaan, doorleeft of in de praktijk brengt, wat je een ander wilt leren. Een meditatieleraar bijvoorbeeld die zelf niet met enige regelmaat mediteert, kan de boodschap vaak niet 100 procent overbrengen. Iemand die een gezonde leefwijze pretendeert, maar zelf rookt, is in mijn ogen ook niet geloofwaardig. Dus lééf wat je graag wilt delen met anderen en je zult zien dat je zelf ook veel meer geïnspireerd werkt wanneer je vanuit je eigen ervaring vertelt. Laat je niet beperken door al die krachten in jezelf die ontwikkeling tegenhouden. Deze zogenaamde egobeperkingen, zorgen er vaak voor dat je jezelf namelijk terughoudt. Dat is jammer, want je kunt zoveel meer!
2. Kom uit je comfortzone.
Pionieren vraagt veel van je. Het pionierschap kenmerkt zich door een aantal opvallende eigenschappen zoals risico’s durven nemen, denken in mogelijkheden en discipline hebben. Daarnaast is het belangrijk dat je uit je comfortzone komt door elke dag iets te doen dat je uit je dagelijkse structuur haalt, of probeer iets nieuws uit. Wil je blijven ontwikkelen, dan is het gezond om bewust om te gaan met verandering. Door uit je comfortzone te stappen, verlaat je het vertrouwde leven en doe je zelf weer nieuwe inspiratie op.
3. Bekijk een situatie eens vanuit meerdere gezichtspunten.
Ondanks dat pioniers de kwaliteit hebben om overal kansen te zien, kan het idee het al te weten je behoorlijk in de weg zitten. Vaak lijkt dat dan meer op eigenwijsheid of starheid. Wanneer je een situatie waar je in zit vanuit meerdere gezichtspunten bekijkt, sta je soms verbaast over het resultaat. Ik vraag mezelf met regelmaat af: “Wat is er nodig in deze situatie?”, in plaats van: “Wat wil ik”. Het zorgt er dan namelijk voor dat ik veel beter mijn impact op mijn omgeving kan inschatten en zie wat goed is, niet alleen voor mezelf, maar voor alle betrokkenen. Dan past wat voor mij belangrijk en nodig is ook helemaal in dat plaatje. Ga maar na: meestal stel je jezelf waarschijnlijk de vraag wat goed voor jezelf is en wat jij wilt? Draai het eens om: je zult zien dat je dan hele andere keuzes maakt die iets bijdragen aan iets veel groters dan jij alleen!